BRIEVEN AAN BRYAN 3 – FANS VS SUPPORTERS

Beste Bryan,

Deze brief had ik 3 weken geleden al aan je willen sturen, maar daar kwam een knoeperd van een kink in de kabel. Tsja, we zouden ook al sinds 2016 in een nieuw geweldig stadion bijna elk jaar kampioen worden en degene die daarvoor verantwoordelijk is, gaat ook pas eind dit jaar via de gammele voordeur van De Kuip weg. Dus laat maar een bonusles zijn dat wij bij Feyenoord gewoon heel erg vergevend zijn als iemand een foutje maakt en het absurd lang duurt voor er iets aan gedaan wordt. Afijn: wat ik je wilde vertellen: 

Gefeliciteerd met je Aziatische Champions League finaleplek! Ik las wel dat het nog zó lang duurt voor die wedstrijd gespeeld gaat worden, dat je tegen die tijd misschien al met voetbalpensioen bent en met Jens een plekje in de zon kan gaan zoeken. Oh ja, die is trouwens naar Utrecht gegaan, hè? Wat een lul. Doet mij verder niks, hoor. Zo’n passant die ergens anders gaat voetballen.

Nee, da’s gekkigheid en stoerdoenerij. Het is maar goed dat de deuren van De Kuip open kunnen, want anders was ‘ie volgelopen van de tranen tijdens Jens zijn afscheid. Een teken dat die Feyenoorders het allemaal weer veel te serieus nemen. Hoe kon het toch zo zijn dat deze geweldige clubman níet bij ons zijn carrière af zou sluiten. Wat moeten we nu? Met al die nieuwelingen zonder onze Jens?

Ik praatte erover met een vriend van me, die voor een andere club is. Die begreep het niet en zei: ‘hij was toch maar een wisselspeler?’

Zucht…

Voor wie die vriend is, is even niet zo relevant. Wat relevant is, is dat hij een ‘fan’ is. Ik zie mezelf en de meeste Feyenoorders als ‘supporters’. Even de Van Dale erbij pakken:

fan (de; m/v/x; meervoud: fans)

1 enthousiaste liefhebber of bewonderaar: filmfan, voetbalfan

sup·por·ter (de; m/v/x; meervoud: supporters)

1 iem. die een sportclub aanmoedigt; = aanhanger

Zijn je vrienden in Japan trouwens al onder de indruk dat je van die literaire brieven met woordenboekenquotes krijgt?

Maar goed, wat die taalna… woordenboekenwurmen proberen te zeggen, is dat een fan vooral iets leuk of goed of interessant vindt. Een supporter moedigt een club echt aan. Het woord dat ze in die beschrijving weg hebben gelaten is ‘steunen’. Zoals je uit het Engelse woord ‘support’ kan halen. Een fan vindt zijn club leuk en wil graag de kunsten daarvan zien. Als het goed gaat, gedragen ze zich in al hun euforie als supporters. Als het minder gaat, wordt het opeens een stuk interessanter om iets héél anders te gaan doen.

Een supporter vindt z’n club zo belangrijk dat hij het liefst op het veld zou stappen om een handje te helpen. En omdat dat niet kan, gaan we dan maar liedjes zingen en schreeuwen, etcetera. Het is namelijk zo: hoe beter het gaat met de club, hoe beter het gaat met de supporter.

In de regel kun je stellen dat mensen die voor Ajax of AZ ofzo zijn (met de uitzonderingen daargelaten) vooral fan van de club zijn en Feyenoord en NAC supporters hebben. Ik noem NAC trouwens omdat die zelfs voor KKD begrippen slecht voetbal spelen, maar wel hun thuiswedstrijden in een vol stadion afwerken. Feyenoord noem ik omdat… Ja, tering, heb je nou zitten opletten of niet?! In ieder geval is les 5: Feyenoord-fans bestaan niet. Wij zijn supporters.  

Wij Feyenoorders vinden onszelf trouwens zó speciaal dat we een verzamelnaam hebben voor álle Feyenoord-supporters: het Legioen. We zijn er ook trots op dat we bekend staan als de club met de meeste fanatieke en betrokken supporters. Dat zorgt ervoor dat we in jaren dat het slecht gaat, altijd die binding houden met de club. In de jaren dat het stadion leeg is vanwege een niet-nader-te-noemen vleermuissoepje, komen we naar het stadion om hem vol te hangen met spandoeken. Weet je nog? Of het qua resultaten geholpen heeft, durf ik niet te zeggen. Maar één ding is zeker: deze steunbetuiging heeft meer voor de club gedaan die vriendelijke Argentijn die ‘ook een penalty kon nemen’.

Onze supportersmentaliteit is ook nu weer heel belangrijk. Na een zomer waarin het gros na de spelersgroep is vertrokken en we nog maar even moeten zien hoe goed en leuk het team gaat worden. Onze collectieve wil om te helpen, zorgt voor een oneindige stroom Feyenoord-liedjes. Je zou de DM’s van het Kein Geloel-instagramaccount eens moeten zien, Bryan! Iedereen wil zo graag bijdragen om de sfeer in De Kuip (en natuurlijk de uitvakken) te verbeteren. Over die sfeer ga ik trouwens later nog een keer uitweiden in een brief (of een boek). We proberen het in elk geval te creëren zodat ook die nieuwe jongens zich bij ons thuis gaan voelen en hopelijk over een paar jaar Sebastian Szymański en Igor Paixão afscheid nemen met de belofte om als supporter terug te keren.

Het is vanwege onze supporters dat ik weer met een gerust hart kan gaan slapen. We zorgen samen wel dat Jens zijn vertrek wordt opgevangen. Hij zal altijd een held blijven, maar we zullen nieuwe helden vinden. Onze cultuur zal altijd blijven bestaan en we zullen altijd de mooiste club blijven. Want, zo beloven we plechtig aan Feyenoord: ‘Overal waar jij gaat, gaan wij met jou mee’.

Tot gauw!

Sjoerd