Steven Berghuis bestaat niet meer.

Elk woord dat ik nog aan je vuilmaak is er een te veel. Dat besef ik maar al te goed. Maar ook al ga je dit toch niet lezen, laat staan dat het je iets zou boeien; dit moet een keer gezegd worden.

We wisten dat je zou gaan en dat het voor een relatieve fooi zou zijn. Dat is jou niet kwalijk te nemen. Dat je besluit om het op deze manier te doen, door de club en supporters die jou álles hebben gegeven nog even in de bek te schijten, dat wel.

We zijn niet naïef, clubliefde is zeldzaam in het moderne voetbal. Je bent geen jongen van Varkenoord, bent niet opgegroeid onder de rook van de Kuip, en je ging vroeger ook niet aan de hand van je vader naar het stadion om je grote voorbeeld Julio Ricardo Cruz te zien. Allemaal prima. Dat kunnen we ook niet van elke passant verwachten. Maar had dan ook niet jarenlang gedaan alsof het wél zo was.

Storing
Hoe vaak heb je dat logo op je borst niet stukgeramd? Hoe vaak heb je niet gezegd dat je het allemaal voor de supporters deed? Dat je de druk van de hele stad Rotterdam op jouw schouders voelde rusten? Dat jij van Feyenoord een club van Champions League-niveau wilde maken, omdat je vond dat het Legioen dat verdiende? Die Instagrampost van een maandje terug, twee vingers wijzend naar het logo. Onderschrift: Wij zijn Feyenoord! En hoe lang is het geleden dat je na Feyenoord – RKC de supporters toesprak vanaf de trappen van het Maasgebouw, alsof je het had afgekeken van je toenmalige ploeggenoot Dirk Kuyt? Vijf weken?

En het is ook niet alsof het van ons uit altijd zo makkelijk was, die jaren. Hoe vaak hebben we je de hand niet boven het hoofd gehouden, na weer een idiote actie? Hartstochtelijke pleidooien voor je gehouden, dat je echt wel de beste speler van de competitie was, dat je heus wel in Oranje hoorde, ook al had je soms storing in je kop.

Pruttrainers
De club heeft je ook niet laten vallen. Sterker: Voordat je naar Feyenoord kwam, zat je carrière op een dood spoor. Voetbalde je vooral in het tweede elftal van Watford, als je daar al mee mocht doen. Bij ons werd je een kampioen en daarna een ster. En uiteindelijk zelfs een leider, misschien wel een uithangbord. Elk nulletje op je loonstrookje, elk nulletje achter je marktwaarde die je zaakwaarnemer zo weet te benutten; natuurlijk jouw prestatie, maar het kon niet zonder Feyenoord.

Ja, oké, ze verzamelden de laatste jaren twee pruttrainers en spelers als Diemers en Linssen om je heen, dat wel. Maar verder kreeg je de allerlaatste centen uit de clubkas elke keer weer op je rekening gestort. En er werd zelfs met je meegedacht over een vertrek, zodat je nog een keer die uitdaging in het buitenland aan zou kunnen gaan. Dat wilde je zo graag nog eens, want de eredivisie kende je nu wel. ,,Ik ga geen binnenlandse transfer maken.” Jouw woorden.

Geen Cruijff
Nogmaals; we zijn niet naïef. In het voetbal van nu bestaan haast geen principes, vooral eurotekens. Denk niet dat wij ons nu met de neus op de feiten gedrukt voelen, over scheefgegroeide machtsverhoudingen, of dat je nu eenmaal moet constateren dat dit een logische stap voor je is, of zo. Dat weten we allemaal wel.

Misschien ben jij het wel, die even de realiteit onder ogen moet komen. Want ook al voel je je nu vast het mannetje; je bent geen Johan Cruijff of Wim Jansen. Niet van het uitgestorven ras dat boven alle twijfel verheven is. Bij jouw nieuwe club hebben ze de afgelopen jaren ook nogal wat over je geroepen, toch? Zijn ze vast ook niet vergeten dat je die bal daar het publiek in schoot, met het doel iemand in dat gezinsvak op z’n muil te raken. En in plaats van dé speler waar alles om draait, word je er een van de spelers. Prettig voor de rotatie, zo’n ervaren speler met stabiel rendement.

Spookvoetballer
Ons doet dit even pijn, dat wel, maar kom op; dát zijn we wel gewend. Je bent niet onvervangbaar. Slot en Arnesen hadden alle tijd zich voor te bereiden op een Feyenoord zonder Berghuis, dus de schaduwlijstjes liggen al klaar. We gaan weer bouwen aan iets nieuws, met veel plezier kijken naar de ontwikkeling van Sinisterra, Antonucci, Baldé en wie we ook halen van je vrijgekomen monstersalaris.

Je zult het aan je bankrekening vast niet zien, maar je hebt jezelf uitgewist, Steven. Je bent een spookvoetballer nu. Alles wat je hebt opgebouwd, jouw naam achter de gewonnen prijzen, je naam op de ruggen van supporters: Het is weg. En – dat moet je onder ogen komen – dat komt nooit meer terug. Dat is de les van dit verhaal. Feyenoord en het Legioen verdwijnen nooit, maar Steven Berghuis bestaat niet meer.

35 gedachten over “Steven Berghuis bestaat niet meer.”

  1. I, van den Berg

   Je bent in feite een flapdrol, en veel plezier bij de zelfbenoemde godenzonen, een Feyenoorder was je alleen met loze woorden

 1. Maar over wie het nu gaat? Het lijkt wel of je een omschrijving geeft van een held die uiteindelijk een 🐍 is geworden

 2. Jammer dit. We wisten allemaal dat Stevie een keer zou gaan. En dat het te weinig op zou gaan leveren. Maar zoals je al zegt, we zijn toch niet gek? Wij weten als geen ander dat clubliefde iets is van de jaren zestig en zeventig, dat is allemaal allang voorbij. Dat je jouw frustratie botviert op een speler die ons 5 jaar lang heeft geboeid, verrukt en trots maakte, dat steekt me. Dat hij Feyenoord-liefde preekte was altijd al twijfelachtig, het was voor de bühne. En dat deden Wijnaldum, Fer, De Vrij, Martins Indi, en al die andere spelers die Feyenoord als tussenstap hebben gebruikt ook. Waarom is Steven anders dan al die anderen? Omdat het om 020 gaat? Zielig om je zo af te reageren op hem.

  Stevie, dank je wel voor 5 mooie en soms frustrerende jaren. Het ga je goed (maar niet tegen ons, want dan schoppen we je de tribune op)

  1. Niets ‘zieligs’ aan Michel…

   Het heeft er alle schijn van dat zijn overgang naar 020 door zal gaan.
   En júist de stap naar 020 is een giga mes in de rug; gevolgd door een dikke middelvinger van ‘Stevie’ in het gezicht van elke Feyenoord supporter.

   Meer dan pijnlijk vind ik het.
   Maar één troost… Deze pijn is vergankelijk en zal vroeg of laat volledig verdwenen zijn.
   Zoals velen al roepen… “Niemand is groter dan de club”

 3. Dat Berghuis ooit een keer zou vertrekken wisten we allemaal en weet je, nog een kans bij een mooie club dat gun ik hem echt wel, maar dat hij de overstap maakt naar 020…..nee, sorry dat kan ik toch maar moeilijk verkroppen. Ik snap heus wel dat hij kiest voor een opstap en hij hoopt natuurlijk op een nog beter salaris (tenslotte moet hij het in een relatief korte periode verdienen). Maar zou hij er ook rekening mee houden dat hij van een vaste basisplaats kan terug gaan naar een vaste plaats op de bank of misschien wel de tribune. Hopelijk is hij geblesseerd als ze naar De Kuip komen want anders gaat hij, vrees ik, wel geblesseerd terug.

 4. Zelfs als supporter van…. kan ik het niet waarderen. Slechte actie van …. om een middelmatige speler te halen.

 5. Leo Beenhakkert

  Word niet geplaatst?

  Ik vind dat je volledig doorslaat en de weg kwijt ben. Je neem en jezelf, en het voetbalwereldje veels te serieus als je zo enorm huilverhaal in elkaar gaat lopen flansen om zoiets, alsof je leven ervan afhangt. Ik hou ook van Feyenoord, maar kom op man, je maakt jezelf echt volstrekt belachelijk. Beschamend ook dat 99% van het FR12 volk zich volledig schijnen te kunnen vinden in dit soort doorgeslagen massa-hysterie en labiele teksten. De reacties liegen er niet om. Echt volslagen debiel. Buitenstaanders die dit lezen lachen zich eigen echt helemaal de pleures, al ken dat ‘stoere Feyenoord supporters’ natuurlijk helemaal geen ene fuk schelen (ik dacht, ik zal het vast ff neerkwakken voordat anderen het doen die hier op gaan reageren)

  Maar weet je wat nou nog het ergste is he?

  Deze zelfde kritiek plaatste ik ook op FR12. En moderator John vond het toen nodig om mijn account ‘in te breken’ en onder mijn naam berichtjes te plaatsen, die ik dus niet geschreven had. Dit om mij belachelijk te maken uit wraak voor mijn kritiek. Dit zijn echt hele schandalige praktijken voor een moderator van zo’n grote drukbezochte site natuurlijk, het neigt bijna naar cybercrime.
  Als excuus vond John dat ik mede supporters niet uit mag maken voor debiel. Ach gut, Rotterdammerts onder elkaar, late we elkaar geen mietje noeme, de meest grove beledigingen, zelfs doodwensen aan het adres van Berghuis en gezin konden massaal blijven staan onder de column, as we speak, is 1 van de populairste reacties op de site, die rechts op de site uitgelicht worden, dat iemand er levenslang voor over zou hebben om het licht uit Berghuis z’n kk ogen te slaan, reactie mag gewoon blijven staan, maar dit soort reacties debiel en doorgeslagen noemen, nee, dan is het ineens moord en brand, uitdelen, maar niet incasseren, hypocriete schijnheilige zak!

  Maar goed, dit tot daar aan toe.
  Als een geschikte moderator van een site die serieus genomen wil worden, vind dat een reactie ongepast is, dan verwijderd men de reactie, of bij echt ernstige overtredingen een ban. Men ken ook een waarschuwing of mededeling plaatsen, maar wel ALS moderator, vanuit eigen mod account dus. Maar in dit geval is men dus binnen mijn account gekomen en heeft men berichten geplaatst vanuit mij account, en is mijn wachtwoord misbruikt, VOLSTREKT ONACCEPTABEL.
  Ze mogen er zeker van zijn dat ik dit niet accepteer. Ik weet nog niet bij welke instanties ik zoiets ken aankaarten, en waarschijnlijk heeft het ook geen ene fuk nut, maar hier is het laatste in ieder geval nog niet over gezegt. Als geregistreerd lid van een site, mag je er toch vanuit gaan dat je wachtwoord in veilige handen is bij de moderators van zo’n site. Dit zijn echt schandalige praktijken.
  Ik vrees dat ook hier voornamelijk FR12 volk zit die het allemaal volmondig eens waren met de column, en ongetwijfeld de kant zullen kiezen van de moderator, maar ik wilde het toch even kwijt.

  Dan mogen de mensen die zich daartoe geroepen voelen, jawel, ik weet dus jullie er zijn, nu aan komen zetten met de welbekende, uitgemolken, cliche opmerking: “Goed verhaal, lekker kort ook, doen we nx mee”

  1. Man je komt mogelijk nooit in een stadion, als hij en vele anderen een mening hebben die jou niet bevalt, ga de frustratie van jezelf over een hier niet besproken zaak niet botvieren en reageer je in n persoonlijk bericht op diegene die volgens jou schuldig is. Dit gaat over een rat die 5weken geleden t clublogo nog stond te kussen en nu naar de aartsrivaal gaat, dat is t probleem, als hij naar t buitenland had gegaan had elke fan hem dat gegunt.

  2. Leuk sls je iets plaatst onder je eigen naam maar niet Leo Beenhakkert….. gewoon je eigen naam onder zo n verhaal zetten !

 6. Mooi gesproken…..in naam bestaat hij niet meer bij Feyenoord. Onder zijn nieuwe naam zal hij misschien wederom door ons worden verwelkomt in de Kuip.
  Hij zal dan de “warmte” van de door hem zo geliefde supporters voelen.

 7. Jim van Leenen

  Stop met dat emotionele geneuzel. Feijenoord is een business…het gaat het bestuur on Euros, het gaat de spelers om Euros, maar het gaat de fans om zogenaamde loyaliteit. In een business gaat het om geld…accepteer dat. Het is dus alleszins normaal dat Berghuis van een middelmatige, noodlijdende club naar de financiele sterke top club van Nederland will gaan.

 8. Ik betaal de speler die in de klassieker hem een rotschop geeft 100 euro (per schop !) Haha

 9. Steven Berghuis mag gewoon naar een andere club als die wil. Dat is een vrije keuze. En als dat Ajakkes is dan vind ik dat heel naar, maar hij mag het gewoon doen. Volgens mij speelt die nu Champions League en dat doet i niet verkeerd. Net zoals hij bij ons de beste was. (Ja echt!) Dat emotionele gezeik over die zogenaamde ‘verrader’ begint behoorlijk sneu te worden.

Reacties zijn gesloten.