Het Dylan dilemma

Het seizoen 2020/2021 gaat vandaag eindelijk beginnen. Het nieuwe Onder 21-team gaat namelijk beginnen met trainen, in een seizoen waarop meteen veel op het spel staat. Het hoogste jeugdteam moet kampioen worden, om de gewenste doorstroming in de voetbalpiramide nu eindelijk eens echt gerealiseerd te krijgen. Nieuwe trainer Rini Coolen moet dit doen met een sterke selectie vol jeugdige talenten. En Dylan Vente.   

Jong Almere City
De naam van Vente valt meteen op in de selectie. De Rotterdammer is namelijk geboren in 1999, is dus 21 jaar oud en is daarmee meteen te oud voor dit elftal. Doordat er elke wedstrijd drie dispensatiespelers mee mogen doen (spelers die geboren zijn tussen 1 januari 1998 en 31 december 1999) is er toch een plaatsje beschikbaar voor de spits.

De man die zijn eerste minuten in het betaalde voetbal speelde tegen Manchester City en PSV, moet zich straks gaan opmaken voor potjes tegen Jong Almere City, Jong NEC, en Jong FC Twente/Heracles Almelo. Als dispensatiespeler. Yippie!

Ja, we moeten kampioen worden, maar met Noaufal Bannis, Toshio Lake, Abdel Belarbi en Keyennu Lont heb je al vier talentvolle spitsen. Is het dan echt nodig om meteen één dispensatieplek op te geven op deze overbezette positie aan Vente? Kan je die speelminuten niet veel beter geven aan selectiespelers met toekomst zoals George Johnston, (1998) Christian Conteh, (1999) of Róbert Boženík (1999)? Of aan jongens als Tyrell Malacia of Luis Sinisterra (beiden 1999) wanneer die straks terugkomen van hun blessures?

Bliksem
Hoewel ik nog steeds geloof in de kwaliteiten van Vente (als je twijfelt over zijn kwaliteiten hoef je alleen de namen Vente en Schwaab even te googlen), doen we iedereen een plezier als we (tijdelijk) afscheid nemen van de spits. De verhuurperiode aan RKC was een regelrecht fiasco, maar dat kan je hem zelf niet helemaal kwalijk nemen.

Een spits is afhankelijk van de ballen die hij krijgt, maar met medespelers als Henrico Drost, Hans Mulder of Paul Quasten, is de kans groter dat je getroffen wordt door bliksem terwijl je in je kelder verstopt zit, dan dat je een fatsoenlijke voorzet krijgt.   
Als we hem verhuren, kunnen we hem veel beter uitlenen aan een voetballende ploeg in de Keuken Kampioen Divisie. Een club als Excelsior, Go Ahead Eagles of NAC. Mocht het onverhoopt niet lukken om hem te verhuren, is er nog een andere oplossing.

In de jeugd heeft Vente regelmatig als aanvallende middenvelder gespeeld, en deed dat niet onverdienstelijk. Daar waar de spitspositie sterk bemand is in de Onder 21, is de spoeling op de positie van aanvallende middenvelder stukken minder. Het lijkt me een ideale (nood)oplossing, waar zowel de trainer, Vente zelf en ook de beoogde spits van dit elftal (Bannis) allemaal blij van worden.

Piramide
In ieder geval heb ik te doen met Vente. De spitspositie is met afstand de moeilijkste positie in het voetbal om door te breken. Er is vrijwel geen enkele jeugdspits op te noemen die geslaagd is bij een Nederlandse topclub, zonder een (tijdelijke) tussenstap te maken. Spitsen zoals Myron Boadu, Kasper Dolberg en Donyell Malen maakten allemaal eerst meters in hun Jong-teams, alvorens ze er klaar voor waren. Die meters heeft Vente niet kunnen maken binnen de vertrouwde omgeving van Feyenoord.

Wie weet hoe het was geweest als Vente wel ervaring had opgedaan met Jong Feyenoord in de Eerste of Tweede Divisie? We zullen het nooit weten. Het is nu taak om deze vraag in de toekomst definitief uit te bannen. Feyenoord moet die piramide in. Daarom moet Onder 21 kampioen worden. Met of zonder Vente.