BRIEVEN AAN BRYAN – 2 ZE MOETEN HUN MUIL HOUDEN

Beste Bryan,

Je hebt het vanuit je romantisch ingerichte hotelkamer meegekregen: ons seizoen is nu echt begonnen! Ik hoop dat je bekomen bent van de lessen uit mijn eerste brief. Het is namelijk nu tijd voor mij om jou weer eens lastig te vallen met de introductie in het Feyenoorderschap. We beginnen direct met Les 3: Feyenoorders zijn een beetje opportunistisch. Nu kán het zijn dat dit je vanaf het veld wel eens is opgevallen, maar ik ga nog meer voorbeelden geven. 

Tijdens de slechtste voorbereiding in mensenheugenis (of in ieder geval de laatste 10 jaar) leek iedereen alleen maar weg te gaan. Voor de fanatieke volgers duurde het veel te lang voor er vervangers kwamen. Daardoor begonnen een aantal mensen zich toch af te vragen of plek drie überhaupt nog ging lukken. Of ik (als zelfbenoemde Chef Indekken in de podcast) één van die mensen was, zeg ik niet! 

Vlak voor die eerste pot tegen Vitesse was de druk meteen al enorm. Deze moest meteen gewonnen worden om te zien of die voorbereiding inderdaad niet belangrijk was. En wat bleek? We wonnen! Met 2-5! Oké, sinds de Nordstream 3 met Roebels naar Arnhem is dichtgedraaid is er van hun selectie nog minder over dan van die van Jong Feyenoord onder Martin van Geel. Maar we wonnen wel. En dus begon de zon weer te schijnen in Rotterdam. We stonden namelijk meteen bovenaan en de laatste keer dat we zo een openingsdag hadden, werden we toch ook kampioen? Ook met een uitwedstrijd met 5 goals! 

Vervolgens begonnen we zaterdag in een hosannastemming in De Kuip tegen Heerenveen. Én hadden we na 10 minuten al ruim 2-0 voor moeten staan. Hoe je ‘ruim’ 2-0 voor kan staan, weet ik ook niet. Maar goed. Heerenveen schakelde terug naar een 8-0-2 opstelling (wat best begrijpelijk is als een slecht elftal in De Kuip komt). Als antwoord daarop bleven wij zó lang rondtikken dat het leek alsof onze spelers dachten dat hoefijzers wel geluk zouden brengen. De bal die via de scheen van je debuterende vervanger Giménez overging, bewees het tegendeel.

De brilstand! Tegen een matige ploeg in nota bene onze eigen Kuip! In een weekend dat alle denkbare concurrenten wel de winst pakten. Feyenoord loopt dus weer achter de feiten aan. Het is toch ongelooflijk? Het is geen team en we hebben geen winnaarsmentaliteit en we hadden toch Brenet moeten aantrekken want die scoorde tenminste! Net als Van Wolfswinkel! 

Het bovenstaande is een greep uit de takes die je voorbij ziet komen als Feyenoord een keer niet wint terwijl we daar eigenlijk al een beetje vanuit gingen. Toegegeven, een hele hoop supporters doen hun best om het hoofd koel te houden en zien ook dat we alsnog kansen hebben gecreëerd en we met een rechtspoot op linksachter speelden en er nog talloze redenen zijn waarom Feyenoord heus nog niet aan z’n top zit qua spel dit seizoen. Dit heb je natuurlijk ook gehoord in de laatste aflevering van Kein Geloel. Maar dat zijn de hersenen die praten. Een supporter denkt rond wedstrijden toch iets vaker vanuit de onderbuik. 

Dat lichaamsdeel brengt me trouwens bij Les 4: alleen Feyenoorders mogen zeiken op Feyenoord. Dat vinden wij Feyenoorders ook heel logisch. Ik vind bijvoorbeeld dat Patrik Wålemark echt nog veel te weinig heeft laten zien en dat het (op basis van z’n bedrijvigheid in de voorbereiding) tijd is dat Taabouni een kans krijgt in een officiële wedstrijd. Maar als een supporter van AZ zoiets zou zeggen, dan moet ‘ie natuurlijk gewoon z’n kaasmuil houden. Wat denk je nou, met je provincieclub? Dat we een reservespeler van AZ gaan inbrengen terwijl Wålemark een aankoop met het oog op de toekomst was? 

Dat ik deze draai heel soepeltjes kan maken, is dus onderdeel van het supportersschap. Een nog veel belangrijker voorbeeld komt doordat wij nu moeten vrezen voor een vertrek van onze op-26-jarige leeftijd-kalende Noor Fredrik Aursnes. Die is al persoonlijk rond met Benfica, maar we moeten nog maar eens even zien of zij straks met genoeg geld over de brug komen. Alles onder de 20 miljoen vind ik eigenlijk een schande. We proberen alvast te schakelen en kunnen straks een deel van die transfersom herinvesteren in een vervanging. Zo een goeie als Aursnes gaan we niet kunnen halen. Die man is een soort zwijgend godswonder. Zeker kijkend naar het feit dat we die vorig jaar hebben kunnen weghalen uit de Noorse competitie voor twee lolly’s en een Helly Hansen-jas. 

Maar we moeten dus een paar trappetjes lager zoeken, waardoor we bij Ramiz Zerrouki uitgekomen zijn. Die heeft eens goed rondgekeken in de Grolsch Veste en is daar wel uitgeleerd. Hij heeft zich zelfs al gezegd dat hij naar ons toe wil. Begint opeens z’n West-West-Duitse werkgever moeilijk te doen. Hebben wij weer! De beste man is al 24 en speelt pas twee jaar Eredivisie. Ja, hij heeft wat leuke goals gemaakt, maar is toch eigenlijk maar een eenvoudige voetballer? International? Ja, van Algerije!

Heel Enschedel is finaal de weg kwijt. De TD jankt tegen elke journalist dat we te weinig bieden. En hun coach Ron Jans deed daar nog een schepje bovenop en vroeg zich hardop af of 10 miljoen wel genoeg was omdat we (de veel jongere en betere) Timber bij Utrecht voor 8,5M zouden hebben weggehaald. Jans wil ik in principe hetzelfde advies geven als hij kreeg toen hij een rapcarrière in de VS na streefde: hou toch alsjeblieft je muil! Op een gegeven moment ging iemand daar zó ver door te wijzen naar Feyenoord dat ook 15 miljoen voor Senesi kreeg en hem een ‘beperkte speler’ noemde. 

Zeg nou zelf, Bryan. Hoeveel ballen heb jij niet perfect in de loop gekregen van Senesi, die ons ook nog eventjes overeind hield in bijvoorbeeld Marseille en ons zo naar de finale van een Europees toernooi bracht! Okee, okee, hij heeft ook wel eens een verdedigend steekje laten vallen, maar 15 miljoen is natuurlijk een minimaal bedrag voor onze Gladiador. Daar kan die Algerijn van hun natuurlijk niet aan tippen.

Mocht het uiteindelijk toch tot een deal komen en Zerrouki inderdaad het rood-wit om de schouders krijgen, dan zullen wij wederom een elegante draai maken, Bryan. Dan stappen we over onze schaduw heen, zoals dat zo mooi heet. Dan is Ramiz Zerrouki een wereldspeler die ons naar een hoger plan gaat brengen. De nieuwe Aursnes! Hallo, hij is niet voor niets international! 

Maar tot die dag komt, is het gewoon een gemiddelde clubspeler die toevallig naar Feyenoord wil. En iedereen die wat anders vindt, moet gewoon z’n muil houden. 

Tot snel! 

Sjoerd

Wil je graag eenmalig doneren zonder ergens aan vast te zitten?

Hier kun je een donatie doen zonder een abonnement!