Er ontbreekt een spoor in ons beleid

Ik heb het niet over Jong Feyenoord, dat dit seizoen met veel bombarie begon en inmiddels alweer is opgeheven. Ik heb het niet over de voetbalpiramide, die het ene na het andere miljoenentalent voortbrengt, maar volgens Jan de Jong voor écht goede jongelingen volstrekt overbodig is. Ik heb het ook niet over ons eerste elftal, waar Bijlow mag keepen en verder alleen Kökcü en Malacia wel eens wat minuutjes mogen meedoen. Ook allemaal belangrijk, en zeker niet naar tevredenheid uitgewerkt, maar niet waar het op een dag als vandaag over moet gaan.

We blijven praten over het gat met PSV en Ajax, en het bestuur blijft wijzen naar de vijf prijzen van de afgelopen jaren. Maar er is een voetbalcompetitie waar niet alleen PSV en Ajax, maar ook AZ, FC Twente, ADO Den Haag en zelfs Barendrecht en Excelsior ons al zijn voorbijgestreefd. Vandaag, Internationale Vrouwendag, lijkt me een goed moment om ons nog eens af te vragen waarom Feyenoord in hemelsnaam nog geen vrouwenteam heeft.

Veel veranderd

Ik begrijp dat het misschien niet de meest dwingende zaak is die we als supporters momenteel aan ons hoofd hebben. Ik begrijp ook dat dat zo voelde toen we zes jaar geleden elk dubbeltje moesten omdraaien om een reservespits van Parma te kunnen halen, en we dus besloten om niet met een beloftenteam de Jupiler League in te gaan. Met die investering hadden we inmiddels – is mijn inschatting – meer verdiend dan de 50 miljoen transfersaldo waar Jan de Jong zo fier op is.

Er is in korte tijd veel veranderd. Toen we halverwege het eerste seizoen van Kein Geloel aankaartten dat wij als club met het grootste Legioen – en dus normaal gesproken de meeste vrouwelijke fans – het vrouwenvoetbal links lieten liggen, kregen we nog een hoop schampere reacties. Ik vermoed dat die nu voor het grootste gedeelte verstomd zijn. De Oranje Leeuwinnen werden in eigen land voor Europees Kampioen en zijn kanshebber voor de wereldtitel. De Oranje vrouwenploeg trekt het stadion van FC Groningen makkelijk vol. De laatste keer dat dat het eerste elftal van de Groningers lukte, was – als je de laatste jaren naar FOX kijkt – de helft van de Oranje-speelsters waarschijnlijk nog aan het kleuteren.^

Too little, too late

Zelfs ons doorgaans logge bestuur was niet blind voor die ontwikkeling: sinds vorig seizoen spelen er twee vrouwenteams (O13 en 015) in de Academy, en Manon Melis werd aangetrokken om de boel een gezicht te geven. Top. Maar: de teams zijn in tegenstelling tot bijvoorbeeld de eSporters niet te vinden op de Feyenoord-website. Ze zijn namelijk feitelijk onderdeel van de SC Feyenoord. Bovendien verwacht Feyenoord nog minimaal 3 jaar nodig te hebben voor het de stap naar de Eredivisie Vrouwen kan zetten.

Dat kan zomaar too little, too late zijn. Voor het Jong-team vindt Feyenoord een termijn van 3 jaar (voordat het team de Keuken Kampioen Divisie bereikt) nota bene zelf te lang om überhaupt de moeite waard te zijn. Als de Leeuwinnen deze zomer de wereldtitel pakken, betekent dat voor Feyenoord weer een gemiste kans om op het groeiende momentum mee te liften.^

Rood + wit = roze

Voor een club die de afgelopen jaren onder meer een basketbalteam annexeerde en pubers betaalde om Luis Suarez op FIFA te kopen, is het lachwekkend dat een van ’s lands snelst groeiende sporten zo weinig aandacht krijgt. Een sport die bovendien een stuk dichter bij de kerntaak van Feyenoord ligt: VOETBALLEN.

Populair Oranje-international Jackie Groenen geeft in interviews regelmatig aan dat het haar droom is om ooit nog in de Kuip te voetballen. Ze zal niet de enige zijn. Feyenoord moet met relatieve eenvoud een prima Dames 1 kunnen samenstellen, die zichzelf op termijn vanzelf terugverdient. Wat heet: bij Twente waren de dames lang de enige tak van de organisatie die zwarte cijfers schreef. En als iemand die dit seizoen regelmatig 90 minuten naar troosteloze potjes van ons ‘volwaardige’ beloftenteam heeft zitten kijken, weet ik zeker dat het team om supporters niet verlegen zal zitten.

Andersom zal het toetreden van een grote naam als Feyenoord het vrouwenvoetbal in Nederland een boost geven. Voor een club die deze week zichzelf meermaals op de borst klopte voor haar maatschappelijke betrokkenheid, moet dat een doorslaggevend argument zijn. Rood en wit is samen niet voor niets roze, Feyenoord. Hand in hand, voor dames 1!

– Freek.