Berghuis is goud waard voor onze achterhoede

Dat we met onze laatste aflevering van Kein Geloel een prikkelende titel hadden gekozen met “Schaam je als je Berghuis uitfluit”, wisten we. Maar dat Steven Berghuis zó polariserend is, hadden we niet verwacht. Op FR12 volgden maar liefst 275 reacties, uiteenlopend van “Berghuis moet je koesteren” tot “verwend kind met een mentaliteit van een 12-jarige.” Geen enkel selectielid zorgt voor zo veel verdeeldheid. Of je houdt van hem, of je haat hem.

Ik behoor tot de liefhebbers. Ik heb zelfs een tenue van hem, en dat is best bijzonder. In mijn kast pronken namelijk verschillende Feyenoord-tenues, met uiteenlopende namen op de rug. Fer, Ghaly, Lucius, Kuyt en Vlaar, om er een paar te noemen. Stuk voor stuk spelers waarmee ik me kon identificeren. Harde werkers, die misschien technisch nooit de besten waren, maar die altijd voorop gingen in de strijd. Jongens die perfect bij Feyenoord passen.

Krankzinnig 

Berghuis past niet in dat rijtje. De Apeldoorner zal nooit het veld afstappen met de meeste meters in zijn benen, plaatst niet de ene tackle na de andere, en staat niet voorop als er geknokt moet worden. De rechtsbuiten heeft weinig snelheid, is voorspelbaar, en oogt dikwijls gefrustreerd wanneer het niet helemaal loopt zoals hij zou willen.

En toch hou ik van hem! Of beter gezegd van zijn magistrale linkerbeen. Ik ken weinig spelers met een mooiere traptechniek dan Berghuis. Bij de afwerkoefeningen voorafgaand aan de wedstrijden, ramt hij met een angstaanjagende accuratesse de ene bal nog mooier in de kruising dan de andere. Hij heeft een schot dat een perfecte snelheid combineert met een geweldige precisie, waarmee hij vorig seizoen maar liefst 18 keer het net vond.

Dit seizoen is Berghuis wat minder fortuinlijk, en mist hij wat vaker kansen dan we van hem gewend zijn. En dat maakt blijkbaar dat sommigen het nodig vinden om hem uit te fluiten. Krankzinnig, als je het mij vraagt. Allereerst is er nog nooit een speler beter gaan spelen van een fluitconcert, en ten tweede omdat hij veel meer brengt dan alleen maar doelpunten. De grootste kwaliteit van Berghuis is namelijk zijn creatieve vermogen.  

Bepalend

Geen enkele speler in de Eredivisie creëerde meer kansen dan Berghuis (76 kansen, exact het dubbele van Larsson). Alleen Hakim Ziyech (4,0) gaf volgens Whoscored meer bepalende passes per wedstrijd dan onze rechtsbuiten (3,6). Geen enkele aanvaller geeft meer passes dan Berghuis (59,6). Leuk en aardig, hoor ik je denken, maar hij lijdt wel ontiegelijk veel balverlies. Fout! Van de veertienvoudig international wordt slechts 1,2 keer per wedstrijd de bal afgepakt, terwijl 80,7% van zijn passes aankomt. Ter vergelijking; Ziyech (3,1 per wedstrijd balverlies, en 73,3% passpercentage), Tadić (2,2 balverlies/74,8 passpercentage) en Lozano (2,4 balverlies/75,3 passpercentage) noteren allemaal mindere cijfers.

Hoewel statistieken in het voetbal niet het hele verhaal vertellen, geven de cijfers wel een duidelijk beeld. Berghuis is een absolute topper. Dat hij af en toe zijn koppie laat hangen na een (dus spaarzaam) mislukte actie, neem ik op de koop toe. Het is niet Berghuis die blij moet zijn dat hij bij Feyenoord mag voetballen, nee, wij moeten dankbaar zijn dat hij bij ons speelt. Geen enkele speler in de Eredivisie is zo bepalend als onze nummer 19. Geniet ervan, zolang het nog kan!

Onvervangbaar

Normaliter vertrekt Berghuis na dit seizoen bij Feyenoord. Ik houd mijn hart vast. Een Feyenoord zonder Berghuis gaat nog dramatischer worden dan het huidige Feyenoord. Spelers zoals hij (neem bijvoorbeeld Eljero Elia, die nooit breed geliefd was bij het Legioen) zijn niet alleen bepalend voor de aanval, maar ook voor de rest van het elftal. Met nagenoeg dezelfde verdediging kreeg Feyenoord in het seizoen 2006/2007 bijna het dubbele aantal tegendoelpunten te verwerken dan een jaar ervoor (66 vs 34). Het verschil? Het vertrek van Kuyt en Kalou. Spelers die (uiteraard) beter waren dan Berghuis, maar er net als onze huidige rechtsbuiten voor zorgden dat een tegenstander zijn elftal volledig op hen moet aanpassen.

Is Berghuis dan onaantastbaar? Nee. Mag je kritiek uiten wanneer hij een kans verneukt? Uiteraard! Besef alleen wel dat we te maken hebben met een uitzonderlijk talent. Laten we hem niet uitfluiten en de Kuip uit pesten, om er daarna pas achter te komen dat hij onvervangbaar is geworden. Mijn verdiende support heb je, Steven. Kan ik ook op jullie support rekenen, medesupporters?

– Johan.