Misplaatste arrogantie

Wat nam Feyenoord Ajax te grazen, hè? Al de hele week zweef ik op een soort roze wolk. Ik durf te wedden dat de gemiddelde supporter van Feyenoord net als ik alle filmpjes in verband met de gewonnen Klassieker gekeken heeft. Samenvattingen, interviews en nabeschouwingen. Zelfs bij de AT5-rubriek Kale en Kokkie, waar twee Amsterdamse fans wekelijks terugblikken in een grappig item, heb ik mijn vingers afgelikt. Het was ‘klote, klote en nog eens klote’. Hoe kon die Amsterdamse miljoenenselectie nu zo weggetikt worden door een stelletje mislukte kokosmakronen die een week eerder nog faalden in Zwolle?

Als supporter in het stadion zag ik Feyenoord in al die jaren dat ik een seizoenkaart bezit pas drie keer winnen van Ajax. In 2012 met mijn grote idool John Guidetti, in 2015 met het eigen doelpunt van Joël Veltman en vorige week dus. Schandalig eigenlijk, die cijfers. Hoe vaak tikten we PSV, dat de afgelopen decennia het vaakst Nederlands kampioen werd, wel niet van de mat? Onverklaarbaar vind ik het dat we zo’n moeite hebben met de hoofdstedelingen. Ik kan me nog een voorpagina van AD Sportwereld herinneren, toen Feyenoord slechts één van de laatste 25 Klassiekers had gewonnen. Al die pijnlijke nederlagen en zure gelijke spelen waren in één fotocollage gevangen. Ook vorige week was het vertrouwen in een goede afloop vooraf niet groot. Een puntje? Menig supporter tekende daar blind voor.

Niets geleerd

Na de 6-2 overwinning lijkt alles plotseling anders. Een cameraploeg van Powned kwam poolshoogte nemen bij de eerste training na deze legendarische wedstrijd. En wat blijkt? De supporters verwachten dat Feyenoord over een paar weken in de halve finale van de KNVB Beker nogmaals over Ajax heen walst. Wat heet? Het wordt geen 6-2 maar 8-2. Freek deinsde in in onze podcast ook niet terug om alvast een scherpe voorspelling neer te zetten. Feyenoord moest revanche nemen op Ajax en nu wél de dubbele cijfers halen. 

Hebben we dan helemaal niets geleerd als Feyenoord-fans? Die kin naar de hemel-mentaliteit past niet bij ons. Was die misplaatste arrogantie niet de reden dat die overwinning op Ajax extra zoet smaakte? Dat die miljoenenselectie het wel even op op zeventig procent kon doen tegen Feyenoord – dat niet meer dan 20 miljoen waard zou zijn – om enkele weken later Real Madrid, de rijkste club van de wereld, alle hoeken van het veld te laten zien. 

Het was verdomme in 1964 dat Feyenoord voor het laatste met zulke cijfers van Ajax had gewonnen. Supporters die toen als kind in het stadion zaten, nemen tegenwoordig hun kleinzoon mee naar de Kuip. Als we nu één ding hebben geleerd na een periode vol ellende en achttien jaren zonder kampioenschap, is het dat bescheidenheid ons soms siert. En dat we niet met ‘tien, tien tien’ gaan schreeuwen als we een tegenstander naar de slachtbank leiden, omdat dat bij supporters die bij PSV in het uitvak zaten nare herinneringen oproept.

Munitie

Natuurlijk, we waanden ons een week in de zevende hemel. Haalden grapjes uit met collega’s die Ajax een warm hart toedragen. En we lachten nog eens smakelijk van het gegeven dat Amsterdam al langer dan duizend kalenderdagen niet meer op één stond. Zelfs ADO Den Haag en Willem II waren de voorbije jaren eens de koploper van Nederland. Zoals Kale en Kokkie zouden zeggen: ‘Klote, klote en nog eens klote.’ Gieren natuurlijk.

Maar laten we niet te ver gaan. Met stijgende verbazing zag ik dat Feyenoord de kaartverkoop voor de bekerklassieker op 6 februari – ja, 6-2 – gaat starten. De goden verzoeken. Ze staan daar al geweldig voor lul, in Amsterdam. Geef ze nu geen munitie om ons te doorzeven. Want we zijn toch niet vergeten wat er gebeurde toen Feyenoord voor het laatst als dikke favoriet de Klassieker begon? In het kampioensjaar was de ploeg van Giovanni van Bronckhorst niet te stoppen. Negen overwinningen achter elkaar. En de tiende zou op Ajax volgen. Niet dus. Het werd 1-1 door een late gelijkmaker van Dirk Kuyt. En ging Feyenoord een paar maanden later ook niet als aanstaand landskampioen met veel te hoge verwachtingen naar de Arena? 

Laten we daarom vooral bescheiden blijven. Na een week stappen we van die roze wolk af. Over drie weken gaat Feyenoord als underdog de bekerklassieker in. Het maximaal haalbare? Een overwinning met één doelpunt verschil. Dubbele cijfers, daar praten we niet over. Ook niet over een toekomstig pak slaag. En net als Ajax dan denkt dat ze het op zeventig procent wel weer kunnen, staat de Kuip wéér in vuur en vlam en vreten Van Persie en co. ze toch op. Genieten.

– Wesley.