Doe het niet, Martin!

“Halen!” Na de fraaie openingsgoal van Abdenasser El Khayati tegen Feyenoord afgelopen donderdag, wist ik ongeveer wat me te wachten stond. Vol verwachting keek ik naar rechts, wachtende op de reactie van mijn vaste stadionbuurman Wesley. Lichtelijk geïrriteerd hoorde ik hem foeteren over onze eigen defensie, waarna hij het niet na kon laten om zijn aandacht te vestigen op de doelpuntenmaker van ADO Den Haag. “Halen, die man! Ik roep het al maanden. Halen! In de winterstop. Eindelijk wat creativiteit op het middenveld!”

Hoewel in de gedachtegang van mijn goede vriend volg, wil ik toch een dwingend advies geven aan onze technisch directeur Martin van Geel: doe het niet, Martin! Ja, ik zie echt wel dat El Khayati goed kan voetballen. En ja, ik zie ook nog wel in dat hij momenteel iets aan Feyenoord zou toevoegen. Maar nee, we moeten er niet aan beginnen.

Verjongen

De reden heeft alles te maken met de toekomstvisie. De geboren Rotterdammer, die al heeft door laten schemeren maar wat graag naar de Kuip te willen verkassen in de winterstop, wordt in februari dertig. Het voordeel daarvan is dat je hem voor nagenoeg niks kan ophalen uit Den Haag. Het nadeel is daarentegen dat hij normaliter ook geen euro meer gaat opleveren. Wanneer het een speler zou betreffen die je ploeg substantieel beter maakt, is het een no-brainer, maar in het geval van El Khayati valt dat sterk te betwijfelen. Op zijn beoogde plaats staat immers ene Robin van Persie, en die is zelfs op zijn oude dag toch wel een paar tikkeltjes beter.

Nu weet ik echt wel dat dit de laatste maanden zijn van Van Persie, en dat er volgend seizoen dus een vacature is voor een nieuwe creatieve aanvallende middenvelder, maar laten we dan niet verder bouwen op een speler van 30. Het is hoogste tijd om te verjongen. Niet omdat dat hip is, nee, het is uiterst noodzakelijk. Afgelopen donderdag stond er een elftal opgesteld waarvan alleen Tyrell Malacia, Bart Nieuwkoop en Tonny Vilhena jonger zijn dan 25. Volgens de site Transfermarkt.nl hebben alleen Steven Berghuis, Nicolai Jørgensen en Vilhena een (krappe) marktwaarde van iets meer dan 10 miljoen euro. Ter vergelijking, Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong representeren nagenoeg dezelfde fictieve marktwaarde samen als de gehele selectie van Feyenoord.

Nu draait het echt niet alleen om geld, zoals wel gebleken is met ons relatief oude kampioenselftal (wat dus ook weinig verkoopwaarde had), maar het maakt dingen wel beduidend makkelijker. Daar waar PSV na kwalificatie voor de Champions League, lachend miljoenen neerlegde voor Érick Gutiérrez, presenteerde Feyenoord de transfervrije Joris Delle. Pijnlijker kan het contrast tussen ons en de koploper niet.

Met de wetenschap dat we dit seizoen geen kampioen meer gaan worden, en we ook geen modderfiguur meer kunnen slaan in Europa, is nu het geschikte moment van verjongen aangekomen. Door (terecht!) vast te houden aan de basisplaats voor Justin Bijlow boven Kenneth Vermeer (waarvan we wel kunnen concluderen dat die momenteel niet slechter is dan de jonge Rotterdammer) heeft Giovanni van Bronckhorst de eerste stappen van de verjonging al gezet. De komende tijd moeten jonge talenten als Lutsharel Geertruida, Wouter Burger, Lutsharel Geertruida en Ramon Hendriks met gepaste snelheid ingepast worden.

En El Khayati dan? Die gun ik een mooie transfer. Alleen niet naar Feyenoord. Op zijn plek hebben we nu Van Persie staan, maar moet in de komende maanden Orkun Kökcü klaargestoomd worden. Is hij nu al zo goed als El Khayati? Waarschijnlijk niet. Heeft hij het talent op (korte) termijn zo goed te worden als de aanvallende middenvelder van ADO? Absoluut! Geef die jongen een kans. Bouw aan de toekomst, en je eigen clubkas!  

– Johan.