Kan gebeuren

Wat zou Zbigniew Malkowski tegenwoordig doen? Zomaar een vraag die vrijdag door mijn hoofd schoot. En wat vind ik eigenlijk van de nieuwe haarkleur van St. Juste? Die vloekt volgens mij nogal bij dat rood-wit van ons. Móet ik daar eigenlijk wel iets van vinden? Gaat ‘ie er slechter van spelen? Of beter?

Op de website van VI verscheen vrijdagmiddag een tactische analyse van Feyenoord. Daar zit je waarschijnlijk niet op te wachten, maar kijk er toch eens naar, voor de aardigheid. Er zit namelijk een filmpje bij van de 26e minuut tegen AZ.

Slapstick

Ongeveer een minuut lang probeert Feyenoord bij een 1-0 achterstand driftig de oplossing naar voren te zoeken. Van der Heijden en Botteghin gebaren druk en schreeuwen in het rond, maar komen niet verder dan tikjes breed of terug. En áls Clasie dan eens uit de dekking loopt en aanspeelbaar is, heeft ‘ie een man in zijn rug en moet ook hij breed of terug. Aan het eind van het filmpje komt de bal in de voeten van Vilhena terecht, die uit pure wanhoop de bal maar lukraak richting Berghuis jaagt – hopeloos over de zijlijn.

VI heeft er een hip muziekje onder gemonteerd, maar het thema van Benny Hill had ook prima geweest. Groezelig zwartwitfiltertje eroverheen, licht versneld afspelen en klaar is kees. Pure slapstick, dat is het. Je zou erom lachen als het niet zo gênant was.

Goed, ik vertel je niets nieuws. Je ziet het zelf ook gebeuren, al weken. Langer al, eigenlijk. En ik ben niet de enige die zich er kapot aan ergert, weet ik. Cijfertjes, statistiekjes, analyses; ik vind ze machtig interessant, zeker in combinatie met voetbal. Maar ze vertellen vaak niet meer dan wat je toch al ziet.

Geflatteerd!

11tegen11 maakt op Twitter mooie grafieken van de xG-verdeling van wedstrijden. Expected goals, betekent dat. Voor wie het begrip nog niet kent: we hebben allemaal zo’n vriend die met FIFA alles vanaf de middenlijn richting je doel ramt en dan aan het einde van de wedstrijd, na 4-1 verlies, begint te huilen dat hij toch echt 10x vaker op doel heeft geschoten. “Geflatteerd!”, schreeuwt die vriend dan met veel misbaar. Bij xG krijgt zo’n verongelijkte vriend per schot zeg maar 0,01 xG, terwijl een uitgespeelde kans voor open doel bijvoorbeeld 0,9 oplevert; die gaat er immers negen van de tien keer in.

Afijn, de grafiek van AZ – Feyenoord laat zien dat Feyenoord ondanks het gebuurman-en-buurman in de opbouw gewoon had moeten winnen. AZ creëerde 0,85 xG, Feyenoord 1,79. Pech? Ook. Maar in de laatste 25 minuten van de wedstrijd creëerde Feyenoord geen enkele noemenswaardige kans meer. Frustrerend, toch? Als je enige rol wil spelen in de strijd om de titel, zoals Feyenoord zegt te willen doen, dan moet je dit soort wedstrijden toch per se willen winnen? 

Iets over een kapsel

Ach welnee. Kan gebeuren, joh. We gaan gewoon nog steeds voor de titel, hoor! En AZ, dat is toch eigenlijk gewoon best een goede ploeg? Ze speelden anders dan verwacht. Poeh, ja, dan wordt het lastig. Maar ach, kan gebeuren. Bij elkaar blijven. Geloof in het proces. Zorgen dat we er zondag tegen Utrecht weer staan. En als we dan weer onnodig gelijk spelen? Tja, kan gebeuren.

Ik wilde dolgraag een luchtige column schrijven, met een vrolijke noot. Iets over een kapsel of zo. Maar daar had ik gek genoeg, hoe langer ik erover nadacht, eigenlijk helemaal geen zin in. Vreemd. Maar ja. Kan gebeuren, hè?

PS. Malkowski is tegenwoordig trouwens keeperstrainer bij Widzew Łódź en Polen Onder 16. Ik hoop dat ‘ie het naar z’n zin heeft.

– Freek.