Ik kan niet wáchten op FK Spartaks Jūrmala-uit

De UEFA gaat vanaf 2021 een derde toernooi voor clubteams organiseren. Althans, dat is het plan. Krijgen we straks naast de Champions League en de Europa League de herintrede van de Europacup II. Of III. Of hoe zat het ook alweer? Nou, in ieder geval een derde toernooi, dus.

Dat doet de UEFA om de clubs in de kleinere voetballanden tegemoet te komen. Maken zij ook eens een kans op Europees zilverwerk. Opmerkelijk, want de afgelopen decennia heeft de Europese voetbalbond er alles aan gedaan om de grote voetbalmachten zó groot te laten worden, dat de subtop er al niet meer in de buurt kan komen. Nederland, dat zelfs al niet meer tot die subtop behoort, is tegenwoordig ook zo’n klein voetballandje geworden. Al jaren komen we met de drie topclubs niet meer in de buurt van Real Madrid, Barcelona en Manchester City. En dat gaat ook niet meer veranderen.

Grootmachten

Gek, vind ik dat. Hoe snel dat de laatste pak ‘m beet twintig jaar is gegaan. Ik zie mezelf nog zitten. In m’n pyjamaatje op de bank. M’n haartjes nat van het douchen na een voetbaltraining. Een bakje gevuld met Nibb-it Rings op m’n schoot. En m’n blik op die oude Panasonic-televisie waar op dat moment Feyenoord – Bayern München werd uitgezonden op Nederland 2. Veel mensen van mijn generatie zijn het volgens mij vergeten, maar in het jaar van de gewonnen UEFA Cup, speelde Feyenoord eerst nog in de poulefase van de Champions League.

De uitslag van die wedstrijd tegen Bayern München? 2-2. En in dat jaar, dat ik m’n hart verloor aan de mooiste club van de wereld, won Feyenoord ook van grootmachten Internazionale en Borussia Dortmund. Dat is nu ondenkbaar. Natuurlijk versloeg Feyenoord de laatste jaren Napoli, Manchester United en Sevilla. Maar; dat zijn incidentjes. De resultaten van Feyenoord na het UEFA Cup-jaar zijn om te janken. Van de zeventig Europese wedstrijden die volgden, won Feyenoord er slechts negentien. 

Gazellen

Het debacle tegen AS Trencin spande in die hele reeks toch wel de kroon. Terwijl medesupporters om me heen vloekend en tierend het stadion verlieten, bleef ik nog eventjes zitten. Ik realiseerde me dat Feyenoord verder van Europees voetbal af staat dan ooit tevoren. Dat Feyenoord het weer verneukte voor het Nederlands voetbal. Dat had het de afgelopen jaren immers al zo vaak gedaan. En nu zeggen Feyenoord-supporters altijd heel trots dat ze dat niets kan schelen. Nou, lekker slim. Je ziet wat ervan komt. We zijn met de Nederlandse clubs als een stel naïeve gazellen in een reservaat vol hongerige leeuwen.

FK Spartaks Jūrmala

Daarom maakte mijn hart een sprongetje toen ik zag dat er waarschijnlijk een derde Europees toernooi komt. De Europacup II. Of UEFA League B. Geef het beestje een naam. Dan moet het daar maar gebeuren, dacht ik. Laat Feyenoord z’n Europese successen maar op dát niveau boeken. Ver weg van de grootmachten die vechten om miljoenen op het niveau waar we al lang niet meer thuishoren. De krakers tegen het Letse FK Spartaks Jūrmala of FC Sheriff Tiraspol uit Moldavië. Echt, ik zit al eerste klaar om een passe-partout aan te schaffen. En ik sluit niet uit dat we dat cuppie nog pakken ook. Ik kan niet wachten.

– Wesley.