Nieuwkoop wordt Man of the Match in Heerenveen, dat kán niet anders

Let zondag op Bart Nieuwkoop. Die gaat de man van de wedstrijd worden. Ik voel het. Of nee, ik weet het. Heerenveen uit blijkt namelijk de laatste jaren telkens een wedstrijd waarin het naderhand voornamelijk over één (vaak onverwachts) persoon gaat.

Heerenveen – Feyenoord was de allereerste uitwedstrijd die ik bezocht, tien jaar geleden. Het was de eerste wedstrijd na de turbulente winterstop, waarin trainer Gertjan Verbeek ontslagen werd. Het meegereisde Legioen had daar een mening over. En hoe! Negentig minuten lang werden onze eigen jongens uitgefloten, op een manier die ik, gelukkig, verder nooit meer heb ervaren. We verloren met 3-1, maar het enige dat iedereen bezig hield, was het onterechte ontslag van Verbeek.

Memorabele winstpartijen

Het seizoen erna (2009/2010) wonnen we met 0-2, met een goal van Kevin Hofland. De verdediger speelde voor het eerst sinds maanden na een blessure weer eens mee vanaf het begin, en scoorde warempel. Het jaar erop wonnen we andermaal, dit keer met 0-1. Deze overwinning was grotendeels te danken aan Rob van Dijk. De doelman doorstond een spervuur van het beste aanvalstrio van Nederland (Assaidi, Dost en Narsingh) en hield op een ongelofelijke manier het doel schoon.

De editie van 2011/2012 kan menig Feyenoorder zich nog goed voor de geest halen. Op de laatste speeldag van de competitie stond plaatsing voor de voorrondes Champions League op het spel. Elvis Manu bezorgde de Rotterdammers met een kanonskogel de overwinning (2-3) en schoot zich daarmee voor het eerst in de harten van het Legioen.

Het jaar erop verloor Feyenoord in de competitie met 2-0. Het was de wedstrijd waarin Stefan de Vrij de volle leeg kreeg, nadat hij zo ‘sportief’ was geweest een bal die uit ging snel terug te gooien naar de tegenstander, met als gevolg dat hij uit positie was, en daarmee zelf een tegengoal inluidde. Eerder dat seizoen werd er voor de beker met penalty’s nog wel gewonnen van de Friezen, met een glansrol voor onze Italiaanse spits, die die avond de bijnaam ‘Pellènka’ kreeg.

Eendagsvliegen en helden in de dop

In 2013/2014 wonnen we met 1-2 met Erwin Mulder in de hoofdrol. De goalie pakte de ene na de andere bal en speelde zich daarmee onbewust in de kijker van de bespeler van het Abe Lenstra Stadion. Het tegenovergestelde gebeurde een seizoen later, toen hun linksbuiten Sam Larsson ons tureluurs speelde en twee goals maakte in een 3-1 nederlaag. ‘Samba Sam’ was geboren, maar lijkt helaas vooralsnog alleen te swingen in Friesland.

Aan het eind van het seizoen 2014/2015 moesten we voor de play-offs het in een tweeluik opnemen tegen Heerenveen. We verloren met 0-1, maar dat leek bijzaak. De wedstrijd was de eerste wedstrijd van nieuw aangestelde trainer Giovanni van Bronckhorst, die inmiddels de meest succesvolle trainer uit de geschiedenis van Feyenoord is geworden.

In 2015/2016 wervelde Feyenoord, met name in de eerste helft, over Heerenveen heen. Er werd met 2-5 gewonnen, na een ruststand van 0-5. Simon Gustafson was betrokken bij vier goals, en leek een fantastische carrière bij Feyenoord tegemoet te gaan. Het tegendeel bleek helaas waar.

Dat kan niet gezegd worden van Vilhena. Hoewel hij eigenlijk geschorst had moeten zijn in de wedstrijd uit bij Heerenveen in het kampioensjaar, mocht hij door getreuzel bij de arbitragecommissie toch meedoen. Dat legde Feyenoord geen windeieren. Hoewel we de eerste helft helemaal hondsdol werden gespeeld, rechtten we onze rug in de tweede helft, en wonnen we uiteindelijk met een winnende goal (1-2) van de linkspoot.

De grote man van de overwinning op de laatste speeldag van vorig seizoen was Justin Bijlow. De keeper pakte vlak voor een tijd een penalty die de Friezen de voorsprong gebracht zou hebben, en zag even later teamgenoot Bilal Başacıkoğlu de winnende maken (2-3).

Hup Bart!

Van Dijk, Manu, Gustafson… De wedstrijd in en tegen Heerenveen bewijst wel dat je geen levende legende hoeft te zijn om even in de spotlights te staan. En dus is er hoop. Hoop voor spelers als Nieuwkoop. Een speler die het goed kan gebruiken eens beslissend te zijn. Laat het zondag zien, Bart. Ik reken op je!

– Johan.