'Trots'

Onze Kein-Geloel appgroep is een prachtige voedingsbron voor ergernis, blinde woede, soms zelfs zelfhaat (zie de vorige column van Freek) en zelfspot. De laatste weken hebben we dat als Feyenoord-supporter ook keihard nodig. We lachen half mee met grapjes op het werk, gaan er soms hard tegenin omdat we het na een kwartiertje ook wel weer beu zijn. Het is een vorm van zelfbescherming. 

Ik doe het zelf ook. Ik haalde mijn schouders op, donderdagavond direct na de 1-1. Ik lachte om onze schaamtevolle uitschakeling tegen een Slowaakse club die het hooguit Heracles of PEC lastig zou moeten maken. Afgelopen zondag liet ik eenzelfde gelatenheid over me heen vallen. Alsof het me niets uitmaakte. Het tegendeel is waar. 

Zelfhoon

In de WhatsApp-groep gaat het los na zulke momenten. Het is m’n uitlaatklep geworden. Frustratie typen is makkelijker dan het uiten. Bovendien wil ik me in het ‘echte’ leven niet laten kennen. Ik heb geen zin in de discussies met kennissen, familie of op het werk. Ik wil niet oeverloos horen dat Gio een matig tacticus is, dat Van Persie wellicht toch had moeten kappen en dat Clasie, Clasie niet meer is. 

Maar wat ik eigenlijk nóg erger vind dan de prestaties zelf, is het gebrek aan hoon dat over ons neerdaalt. En dan doel ik niet op de hoon die Feyenoord van 17 miljoen trainers in Nederland krijgt, maar die vanuit de club zelf. Laat ik het ‘zelfhoon’ noemen.

‘Trots’ 

Want er is toch weinig aan de hand, als je onze eigen staf en spelers moet geloven? Gio zag best goede dingen, vond ons goed spelen tegen AS Trencin (!!!). Ja, oké, we gaan er kansloos met 5-1 af over twee potjes, maar zo erg was het toch allemaal niet? Zeker in de Kuip speelden we prima. Vice-aanvoerder Jordy Clasie sluit zich daar met andere bewoordingen volledig bij aan. Crisis? Ben je mal. Dat probeert journalistiek Nederland ons alleen maar aan te praten. 

En Berghuis? Die vraagt zich tegenover de NOS heel erg af of de interviewer wel dezelfde wedstrijd heeft gezien. ‘Hoezo zou ik schaamte voelen?’. Botteghin was zelfs ‘trots’ dat Feyenoord in zulke omstandigheden nog zo’n goede pot op de mat kan leggen.

Wees eerlijk 

De ‘zelfhoon’ waar wij supporter zo goed in zijn, misschien soms wel té bedreven, ontbreekt totaal binnen onze club. Waarom wordt niemand openlijk boos? Waarom is er geen een speler die roept: ‘zo kan het niet langer’ en trekt niemand uit schaamte het shirt over zijn hoofd?

Ik mag hopen dat Feyenoord zichzelf totaal voor de gek houdt door het geven van zulke interviews. Want als spelers en Gio het daadwerkelijk menen, hebben we écht een groot probleem.  Dan zijn we echt mijlenver van volwassenheid af. Wees nou eens een keertje eerlijk en oprecht. En neem jezelf asjeblieft eens serieus, Feyenoord. 

– Rob.