De Vloek van Vijftien

Tyrell Malacia © FR12.nl / FR12Patrick
Tyrell Malacia © FR12.nl / FR12Patrick

Het wordt dit seizoen helemaal niks met Tyrell Malacia. Niet omdat het hem ontbreekt aan talent, of omdat hij slecht heeft gespeeld in de oefenpartij tegen Putten, maar om een heel andere reden, namelijk zijn nieuwe shirtnummer.

De linksback, die vorig seizoen uitstekend debuteerde met het shirtnummer 35, heeft dit nieuwe seizoen namelijk nummer 15 toebedeeld gekregen. De achterliggende gedachte is ongetwijfeld dat Feyenoord het vertrouwen in hem wil uitspreken, maar de realiteit is dat ze met deze actie de ontwikkeling van de geboren Rotterdammer juist (tijdelijk) vermoorden. Op het nummer 15 heerst in de Kuip namelijk een vloek.

Achterdeur

Sinds 2000 hanteert Feyenoord vaste nummers voor haar eerste elftal spelers. De eerste drager van het nummer 15 was Johan Elmander. Van de spits werd veel verwacht, maar na drie seizoenen verdween de Zweed via de achterdeur. Zijn opvolger was Mariano Bombarda, die net als Elmander weinig potten wist te breken en na twee seizoenen weer vertrok. Na het vertrek van Bombarda kreeg Patrick Mtiliga nummertje 15, die in zijn twee seizoenen Feyenoord niet wist door te breken en net als Elmander via NAC de Eredivisie verliet.

Charisteas

In 2006 was Feyenoord hard op zoek naar een opvolger van Dirk Kuyt en Salomon Kalou. In het geruchtencircuit passeerden de mooiste namen de revue. Uiteindelijk kwamen we uit bij… Angelos Charisteas. Alsof het aantrekken van de spits van de rivaal op zichzelf nog niet erg genoeg was, gaf Feyenoord hem ook nog het nummer 15. De rest was geschiedenis. Na een jaar verloste Nürnberg Feyenoord van haar meest ongelukkige transfer ooit.

Vergetelheid

Na Charisteas droegen respectievelijk Darley, Kermit Erasmus en Stefan Babović elk een seizoen nummer 15. Ze speelden bij elkaar slechts veertien potjes met het ongeluksgetal, en keerden uiteindelijk allemaal gedesillusioneerd weer terug naar de vergetelheid.

Van 2010 tot en met 2013 kreeg Kamohelo Mokotjo het nummer. Het Zuid-Afrikaanse talent werd door Willem van Hanegem bestempeld als toekomstig wereldtopper, maar brak uiteindelijk nooit door.

Monaco of Markelo?

Dat gold niet voor zijn opvolger Terence Kongolo. De verdediger, recordhouder met vijf verschillende shirtnummers (32, 25, 15, 5 en 4), kwam aanvankelijk niet aan de bak, en vertrok bijna op huurbasis naar FC Utrecht. Uiteindelijk gaf Ronald Koeman hem toch een kans in de basis, en hij verdween er vervolgens niet meer uit. Na zijn deelname aan het WK die zomer wist Kongolo niet hoe snel hij van shirtnummer moest wisselen. Een verstandig besluit. Had hij nog een seizoen met 15 gespeeld, dan was hij niet naar AS Monaco gegaan, maar naar SC Markelo.

Na Kongolo kreeg Colin Kazim-Richards het vervloekte tenue. Dat het huwelijk tussen Feyenoord en de Turkse Engelsman geen gelukkige was, is een understatement. Na anderhalf seizoen vertrok de onruststoker naar Celtic, en verwoestte daarmee onbewust de carrière van Lucas Woudenberg. Het kind van Varkenoord, eerder gedebuteerd onder nummer 25, keerde terug bij Feyenoord na een goede verhuurperiode bij NEC en kreeg nummer 15. De Witte Keniaan begon het seizoen met een basisplaats en leek de vloek te gaan verbreken, maar ook hij stelde uiteindelijk enorm teleur. Hij speelt zijn potjes tegenwoordig in Heerenveen.

Red Malacia!

Malacia lijkt nu helaas het nieuwste slachtoffer te gaan worden van het vreselijke Nummer 15. Waarom er elke zomer zo veel gewisseld moet worden met shirtnummers, is me überhaupt een raadsel. Los van de marketingwaarde van spelers (zie Michael Jordan met ‘zijn’ nummer 23), heeft Robin van Persie ook bewezen dat er sentimentele waarde zit aan nummers waarmee spelers hun debuut maken. Hoewel het niet voor Malacia niet opgaat, vraag ik me ook oprecht af wat het idee is achter de verandering van nummers voor jongens als Lutsharel Geertruida (van 41 naar 38) en Cheick Touré (van 39 naar 36). Dat ze drie plekken gestegen zijn in de hiërarchie van de selectie? Hou eens op zeg!

Feyenoord, hou het lekker bij het oude qua nummerverdelingen. Wat is er mis met nummer 35? Het is op alle vlakken een beter nummer dan 15. Leer van het verleden. Geef Malacia zijn 35 weer terug en red zijn carrière!

– Johan.