Van Persie is een sieraad voor Feyenoord

‘Nog geen gelukkig huwelijk’, ‘Pijnlijk voor Feyenoord en hemzelf’, ‘Hij komt fysiek tekort’. Het zijn zomaar wat koppen van artikelen die de afgelopen weken verschenen. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat het oude headlines zijn over Jhon van Beukering,maar niets blijkt minder waar. De hoofdpersoon in alle artikelen is namelijk Robin van Persie.

Karig

Verschillende media spreken over een vooralsnog weinig succesvol dienstverband van de spits bij Feyenoord, en verwijzen naar zijn fysieke gesteldheid. Eerlijk is eerlijk; Van Persie speelt meer niet dan wel, zo blijkt uit de statistieken. Van de 1.440 beschikbare speelminuten in officiële wedstrijden sinds zijn rentree, speelde RvP er slechts 371. Dat hij niet alles mee zou doen, kon iedereen op voorhand voorspellen. Maar dat hij in slechts een kwart van de beschikbare minuten kan meedoen, is wel heel karig.

Ongelukkig?

Maakt dat het huwelijk tussen de topscorer van Oranje en Feyenoord daarmee ongelukkig? Natuurlijk niet! Sinds wanneer is kwantiteit belangrijker dan kwaliteit in de topsport? Het moet toch gaan over wat iemand doet in de minuten die hij kan spelen, in plaats van over de hoeveelheid minuten die hij daadwerkelijk speelt? Zie je het al voor je, dat een willekeurige manager van een Europese topclub enthousiast wordt van een scoutingrapport met een tekst als: ,,Verspeelt werkelijk elke bal, maar speelt wel elke week, dus halen die gast!” Gelukkig niet zeg!

Klasse

Het gaat om kwaliteit. En laat Van Persie daar nou van bulken. De statistieken spreken in zijn voordeel. In de Eredivisie schoot de spits tien keer in totaal, waarvan er vijf in het netje vlogen. De helft van de schoten van de Rotterdammer levert dus een goal op (ter vergelijking: Jørgensen scoorde in het succesvolle voorgaande seizoen slechts bij 20% van zijn schotpogingen). Dat de ene goal nog mooier is dan de andere benadrukt des te meer hoeveel klasse Van Persie heeft.

Cijfers

Dat blijkt ook wanneer je naar zijn statistieken kijkt (bron: whoscored.com). In de categorie slechte balaannames prijkt zijn naam onderaan het lijstje, tussen voornamelijk verdedigers. Slechts 0,6 keer per wedstrijd neemt Van Persie de bal slecht aan (andere voorhoedespelers van Feyenoord minstens drie keer zo vaak). Daarnaast heeft hij ook van alle aanvallers in de selectie het hoogste passpercentage (82,4%). Kortom, wanneer de tweevoudig topscorer van de Premier League de bal heeft, dan kan je de klok er op gelijk zetten dat hij er iets goed mee doet.

Inspiratiebron

Dat is nog niet alles. De voormalige wereldtopper heeft vrijwel alles meegemaakt in de voetballerij en heeft daarmee een natuurlijke autoriteit die Feyenoord zo mist sinds het afscheid van Dirk Kuyt. Een ervaren speler als Karim El Ahmadi verklapte ‘zwaar onder de indruk te zijn’, Steven Berghuis zei: ,,Hij is speciaal”, en een jonkie als Dylan Vente geeft aan ‘dagelijks veel van Van Persie te leren’. Iemand met het statuur van onze nummer 32 blijkt een inspiratiebron en geeft onze club per definitie meer aanzien.

Koesteren

Van Persie is een sieraad voor de club en bewijst zelfs op zijn oude dag nog steeds iets extra’s te kunnen brengen. Dat hij dat met zijn blessuregevoeligheid niet meer wekelijks kan, moeten we maar voor lief nemen. Laten we elk moment dat we hem nog mogen bewonderen in een Feyenoord-shirt koesteren. En laat het duidelijk zijn: er is maar een persoon die bepaalt wanneer Van Persie er mee stopt, en dat is Robin zelf. Elke vorm van speculatie is respectloos!

– Johan.